logo
qucik
picture

Блог

02.08.2017

Маршрутизаторът (рутер) е самостоятелно устройство, което е част от компютърните мрежи и служи за управление на разпределянето на трафика (пакетите информация) между различни мрежи или различни сегменти от дадена мрежа. Маршрутизаторът работи на слой 3 от седемслойния OSI модел. Тоест, маршрутизаторът работи с IP, а не с MAC адреси, по което се различава от суича и хъба. Ако до някое IP връзката е през маршрутизатор, а не през суич или хъб, то ние не научаваме неговия MAC адрес.

 

04.04.2017

Протоколът H.323 е препоръчан от ITU-T и описва протоколи, които доставят звуково-визуални комуникационни сесии във всяка мрежа, която използва пакети. Стандарта H.323 регистрира и контролира сигнала на обаждането, мултимедийния транспорт и контролира връзката при използването на честотната лента при схемата точка-до-точка или при конферентните обаждания и връзки. Той е широко имплементиран при използването на глас и оборудване за видео - конферентни разговори. Също така се използва при много интернет приложения, които изискват пренос на данни в реално време и поради това се разработва от много доставчици на гласови и видео услуги в интернет. Протоколът H.323 е част от семейството протоколи на ITU-T H.32x, които също регистрират мултимедийни връзка през ISDN23, PSTN или SS724, и 3G мобилните мрежи.

21.09.2016

Под информационна безопасност се разбира защитеността на информацията и на поддържащата инфраструктура от случайни и преднамерени въздействия от естествен или изкуствен характер, целящи предизвикването на щети, както на притежателите или  потребителите на информация, така и на поддържащата инфраструктура. 

30.07.2016

Точки за достъп (Аccess Points)

Точките за достъп обикновено играят ролята на интерфейс между крайните потребители на WiFi мрежата и локалната жична мрежа на оператора, която осигурява достъпа до Интернет. Всеки компютър, който работи на същия стандарт или на съвместим с  използвания от точката за достъп ще има възможност да се включи към безжичната мрежа.  

 

29.03.2016

В съвременните мобилни телефони са предвидени редица мерки за защита от неправомерно използване, а също и от случайни действия на самия потребител от типа на грешно натискане на клавиш, което може да доведе до нежелателни последствия. Цифровите стандарти предоставят в това отношение повече възможности от аналоговите, но мерки за защита има във всички съвременни телефони.

04.03.2016

Логическо разделяне на гласовия трафик от този на данни

Пакетната комутация на глас не е различима от останалата пакетна информация в слоеве 2 и 3 на комуникационния модел OSI и по този начин е обект на същите мрежови рискове и рискове за сигурността, които засягат мрежите пренасящи само данни. Основната мотивираща идея за логическо разделение на глас и данни е очакването, че мрежови събития като задръствания на трафика, червеи, DoS атаки и други в едната мрежа, няма да окажат влияние върху другата.

24.02.2016

Фундаментален елемент от защитената VoIP инсталация е добре дефинираната архитектура. Тя трябва да обединява изисквания за надеждност, достъпност, конфиденциалност, оторизация и интегритет.

 

01.02.2016

Криптиране на VoIP трафика

Криптирането на VoIP трафика се осъществява на две части – в сигнализационния и в медийния слой. Тъй като удостоверенията се извършват в сигнализационния, а аудио пакетите се предават в медийния слой, ако например се криптира сигнализацията, медията може да остане незащитена и обратно.

18.01.2016

VoIP мрежова сигурност

Мрежовите контроли за сигурност могат да бъдат ползвани за защита на системите за пренос на глас в IP среда (VoIP). Те са само едно от измеренията в усилието да се защитят VoIP мрежите.

28.10.2015

За да се редактира регистъра в Windows среда може да използвате командата - regedit в Run prompt. Едно от хубавите качества на regedit е, че можете да търсите навсякъде за специфични ключове, стойности и информация.
Внимание: Когато използвате regedit, упражнявайте изключително внимание, защото всяка промяна, която правите е перманентна и може потенциално да направи Вашата система неизползваема.

28.10.2015

След излизането на Windows 2000 Professional, старата програма 16-bit command.com е заменена с 32-bit cmd.exe програма. Има много ползи от използването на cmd, включително следните:
-Възможността да се изпълняват писмени знаци и на двата езика - CMD и REXX
- Няма никакви 8.3 filename ограничения.
- Възможността да се изпълняват повече от една команди в една и съща командна линия
-Да помага функционално с /? и други.

30.05.2015

В операционните системи - DOS, Windows, Linux и други, всичко което може да се изпълни като инструкции в графичен режим на системата, може да бъде изпълнено и под команден ред или както е известно под конзола. За това е необходимо да имаме познания относно използваните команди.

30.03.2015

Microsoft работи активно по създаване на емулатор за мобилната операционна система Windows Phone, който ще позволи пускане на практически всяко Android приложение.

13.02.2015

Откраднатите данни са нараснали със 78%, сочи анализ на Gamalto.
Обемът на откраднатите и загубени данни се е увеличил със 78% през миналата година, сочи анализ на компанията Gemalto. Регистрирани са над 1500 изтичания на данни, в резултат на което са компрометирани около 1 млрд. записа.

30.01.2015

Още през първата половина на тази година 4 услуги на Google - BigQuery, Cloud Storage, Datastore и DNS – ще станат достъпни за корпоративните клиенти на хибридния облак vCloud Air, който VMware развива и популяризира, като оптимална среда за изпълнение на отговорни работни процес

28.12.2014

През 2014 година станахме свидетели на не малко невероятни устройства, но не можем да отречем, че има и такива, които очаквахме с нетърпение, а впоследствие те се разминаха с представите ни и дори разочароваха някои от нас.

27.11.2014

Технологичният сектор буквално е полудял по свързването в една обща мрежа на практически всякакви устройства - от електрически крушки до готварската печка. Сред многото въпросителни, произхождащи от амбициозния проект, седят сигурността и защитата на информацията. 

25.10.2014

Нов “премиален” модел безжичен маршрутизатор ще предяви претенции за лидерство в този пазарен сегмент у нас, информират от компанията TP-LINK, която обещава до края на годината да предложи в страната своя създаден наскоро high-end продукт Archer C8.

30.09.2014

Социалната мрежа Ello получава по 31 000 заявки в час от хора, които искат да се присъединят към платформата, твърди основателят ѝ пред BBC.

29.09.2014

Ако се съди от действията на основните доставчици на мобилни процесори, 2015-а се очертава като годината на Android-смартфоните с 64-битови процесори - поне в средния и висок клас. Към втората половина на следващата година тези апарати вече ще бъдат масови.

31.08.2014

Intel започна да доставя своя най-бърз PC процесор и първия, който има 8 ядра.
Чипът Core i7-5960X Extreme Edition, обявен в петък, е предназначен за геймърски и високопроизводителни настолни машини. Той е базиран на микроархитектурата Haswell, която е база за най-новите чипове Core, като цената му е $999 на чип за поръчка от 1000 броя.

30.08.2014

Новият Android, подобно на своите предшественици има заложени в себе си много функции, които не са чак толкова популярни, а някои от тях са дори скрити. Въпреки че потребители може да минат и без отключването им, истинските техно гийкове едва ли биха пропуснали възможността да се позабавляват и използват скритите възможности на своето мобилно устройство

29.08.2014

Директорната Yagi антена представлява антенна решетка от полувълнови вибратори. Тя се състои от един активен и няколко пасивни вибратори. Вибраторите се закрепят на метална носеща пръчка. Такава конструкция е реална, тъй като в мястото на закрепване се намира възел на електрическото поле, а самата закрепваща пръчка е перпендикулярна на плоскостта на поляризацията на излъчвателите.

30.07.2014

Повечето сериозни геймъри, които отдават предпочитанията си на “зелената” част от пазара на дискретни видеокарти със сигурност чакат с нетърпение решенията от следващото поколение NVIDIA GeForce. 

26.07.2014

Компанията NEC е известна със своите много леки ултрабуци серия LaVie Z, но в портфолиото на производителя се появи и друг лек модел - LaVie GZ. На пазара вече се предлагат няколко модификации на този интересен портативен компютър с цена 1400-1500 американски долара.

24.06.2014

Картата предлага 8 GB GDDR5 памет, до 4,2 TFLOPS производителност при изчисления с единична точност и 2,1 TFLOPS изчислителна мощност при пресмятания с двойна точност.

08.06.2014
В момента, когато нова генерация от очила за виртуална реалност е на път към дебюта си на пазара, изследователите на Microsoft са изобретили нещо, което може да бъде перфектното допълнение към тях.
26.05.2014

Приложения на Android и Apple ще могат да работят едновременно на едни и същи устройства, благодарение на софтуер, разработен от американски компютърни специалисти. Софтуерът, наречен Cider, е бил създаден от докторанти в Колумбийския университет.

21.05.2014

Какво е Android?
Това е операционна система разработена от Google и Open Handset Alliance (OHA), предназначена за мобилни устройства. Операционната система е базирана на модифицирана версия на Linux ядро за работа върху мобилни устройства. Като общ преглед системата представлява софтуерен пакет, съставящ се от Java приложения, създадени чрез Java базираният обектно-ориентиран фреймуърк изграден над Java core библиотеките. Всяко приложение се стартира на своя инстанция на Dalvic виртуална машина. С версия 2.2 се въвежда Just In Time (JIT) компилиране, което значително ускорява процеса на работа. Не всичко обаче е написано на Java - например библиотеките за Surface ManagerOpen Core media frameworkSQLite релационна система за управление на база данниOpenGL ES 2.0 3D graphics APIWebKit layout engine и др. Операционната система Android се състой от 12 милиона реда включващи 3 мил. реда XML, 2.8 мил. реда C, 2.1 мил. реда Java и 1.75 мил. реда C++.

06.05.2014

Sony обяви предстоящата продажба на търпящия загуби бизнес с персонални компютри на токийския инвестиционен фонд Japan Indutrial Partners. Това може да стане причина за прекратяване на продажбите на бранда Vaio извън границите на Япония.

31.03.2014

Какво следва оттук нататък?
Всъщност нищо кой знае какво, поне за известно време. Windows XP ще продължи да присъства на компютрите на хората, дори ще продължи да се радва на известна подкрепа от Microsoft - компанията призна, че  макар да спира автоматичните ъпдейти, ще продължи да се бори срещу хакери и вируси до 15 април 2015 г.

30.03.2014

Но с какво толкова съгреши XP в очите на Microsoft?
Проблемът е, че този Windows стана прекалено популярен. Наследникът му Vista се появи цели шест години по-късно, а през това време новите компютри се продаваха с предварително инсталиран XP и до януари 2006 г. вече се използваха 400 милиона негови копия.

29.03.2014

Ако тези дни чуете изблика от тържествуващи възгласи отвъд Океана, не се изненадвайте. Това ще са просто радостните викове на директорите от Microsoft, празнуващи едно постижение, което години наред изглеждаше невъзможно: повалянето на могъщата операционна система Windows XP.

28.02.2014

Подходи при създаване на програмно осигуряване

Сегментация на приложните програми

Разработчиците създават стандартни комплекси от програми. От тези комплекси потребителите подбират необходимите им модули. Подходът се нарича повторно използване на компоненти.

28.02.2014

Разработка на програмно осигуряване

Етапи при разработката на програмно осигуряване - ISO/IEC 12207

  • Определяне на задачите, възлагани на системата;
  • Разработка на изисквания към програмното осигуряване;
  • Общо и детайлно проектиране;
  • Създаване и тестване на отделните модули;
  • Обединяване на модулите и внедряване на комплекса програми;
  • Експлоатация и усъвършенстване на комплекса.
02.02.2014

Подозират разработчика на играта Rovio, че съдейства на NSA. Няколко сайта, свързани с популярната игра Angry Birds, станаха жертва на хакерска атака. Работата им обаче беше бързо възстановена.

31.12.2013

Експерти по сигурността откриха опасна уязвимост в браузъра Apple Safari, който е част от десктоп операционната система OS X. Възползвайки се от нея, хакери могат лесно да получат логини и пароли на потребителите до различни сайтове, твърди Лаборатория Касперски.

30.12.2013

Операционната системата е най-важната част от програмното осигуряване. Това е комплекс от управляващи и обслужващи програми, осигуряващи максимална ефективност на работата на компютъра, чрез автоматично управление на информационните процеси и ресурси.

26.11.2013

Новото поколение персонални облачни решения My Cloud на компанията Western Digital (WD), предоставя на потребителите централизирано хранилище за данни за всякакво цифрово съдържание, достъпът до което може да се осъществява от всеки компютър и мобилно устройство.  

21.11.2013

Програмно осигуряване е съвкупността от инструкции и данни, необходими за работата на компютрите или компютърните мрежи. Обикновено инструкциите се задават като съвкупност от алгоритми, групирани като програми с различно предназначение, които чрез процесора реализират управлението на компютъра.

30.10.2013

В последното десетилетие на 20-ти век започна динамичното развитие на едно ново направление в информационните технологии в страната – разработване на модерни софтуерни продукти за обслужване на малкия и среден бизнес. В този период, в областта на обмена на данни властват локалните мрежи и децентрализираните бази данни.

25.10.2013

Изследователи от Карлсруе предадоха безжично данни със скорост 100 Gbps на разстояние 20 м. 100 гигабита в секунда (Gbps) се счита за висока скорост за предаване на данни дори и по оптика. При безжичните комуникации тя е рекордна.

30.09.2013

Учени от Станфордския университет създадоха първия в света процесор от въглеродни нанотръби. Перспективният материал може да замени в бъдеще силициевите транзистори, надяват се изследователите.

25.09.2013

Компанията Dell започва да разпространява сред бета тестери USB компютър, разработен в рамките на проекта Ophelia Project. Очаква се готовият продукт да се появи на пазара през близките месеци. Устройството изглежда като най-обикновена флашка, но превръща всеки екран, който има HDMI порт в персонален компютър, машина за игра или медия-плейър.

30.08.2013

Прост процес осигуряващ намагнитване, разработен от израелски физици дава възможност за създаване на магнитни запаметяващи устройства, които не се нуждаят от постоянно магнити и позволяват размерите на един бит да се сведат до единична наночастица.

29.08.2013

Системата за Cloud Computing (облачна услуга) не е продукт, не е услуга, не е и технология. Това е подход, който води до нова стратегия, която включва в себе си пълно преосмисляне на ролята на информационните технологии (ИТ) в организациите. Старите представи за работа на ИТ подразделенията трябва да отстъпят място на нов подход приоритетно ориентиран  към работата на ИТ. За създаване на облачна система е  необходима модернизация на ИТ.

26.08.2013

Стив Балмър ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Microsoft след около 12 месеца, заявиха от компанията в петък в изненадващо съобщение, което излиза седмици след обявената сериозна бизнес реорганизация, реализирана в момента.

24.07.2013

Системата за Cloud Computing (облачна услуга) не е продукт, не е услуга, не е и технология. Това е подход, който води до нова стратегия, която включва в себе си пълно преосмисляне на ролята на информационните технологии (ИТ) в организациите. Старите представи за работа на ИТ подразделенията трябва да отстъпят място на нов подход приоритетно ориентиран  към работата на ИТ. За създаване на облачна система е  необходима модернизация на ИТ.

21.07.2013

До 1 TB капацитет интегрира Samsung в нова серия SSD устройства. Твърдотелните дискове от новата серия Samsung 840 EVO са създадени по нормите на 10-нанометров технологичен процес и предназначени за използване в потребителски компютри.

21.06.2013

Вирусът е малка програма, която инфектира компютрите, като се самокопира и прикачва към други файлове.

30.05.2013

Успешно се предават данни по безжичен път със скорост 2,5 Tb/s!

Екип от американски и израелски учени създаде технология за предаване на данни по въздуха със скорост 2,5 терабита в секунда (Tb/s). Изследователите от Университета на Южна Калифорния, НАСА и университета на Тел Авив са обединили осем канала с капацитет 300 гигабита всеки, за да достигнат рекордната скорост на безжично предаване на данни.

30.05.2013

Езикът VRML (Virtual Reality Modeling Language) представлява средство, което указва на браузъра как да изобразява 3D обекти.
Явява се стандартен формат на файлове за демонстрация на тримерна интерактивна векторна графика, която най-често се използва в глобалната Интернет мрежа.

14.05.2013

Компютърните вируси се появяват през 80-те години на миналия век, заедно с появата на първите персонални компютри. Първоначално те се създават от любопитство или с цел забавление, за доказване на знания и възможности от страна на някои програмисти. Скоро след това създателите на вируси залагат в тях впечатляващи възможности за унищожаване на информация и разпространение.

14.05.2013

Криптографията е наука, която осигурява методи и средства за защита на информацията от неоторизиран външен достъп. Защитата на информацията се осъществява на три основни нива:
- физическо
;
- логическо;
- организационно.

01.04.2013

Компанията Piriform, разработчик на популярния оптимизационен софтуер CCleaner, обяви, че скоро ще пусне CCleaner за Aндроид. Дата на пускане и цена все още не са ясни, но се предполага, че CCleaner ще има безплатна версия, както за Windows.

26.03.2013

Компютърните мрежи могат да бъдат класифицирани според вида на тяхното администриране като - мрежи тип клиент-сървър (client/server) и на равноправни мрежи (peer to peer).

21.03.2013

Тагът се състои от чип и малка антена, монтирани върху обект с ограничени размери.
В чипът има памети от различен тип, които служат за управлението на всички дейности на тага. Антената спомага за комуникацията с четящото устройство на Rfid системата.

11.03.2013

Какво е електронен подпис ?

Технически погледнато електронният подпис може да бъде представен като двойка несиметрични математически свързани ключове – частен и публичен. Чрез частният ключ се генерира електронният подпис и този ключ е достъпен само на подписващия. Чрез публичният ключ се удостоверява и индентифицира притежателят на електронния подпис. Достъп до него могат да имат всички потребители на комуникационната мрежа, защото е оповестен в публичен обществен регистър.

27.02.2013

Терминът Rfid означава радиочестотна идентификация (Radio Frequency  Identification) и представлява метод за автоматично идентифициране на обекти, при който от идентификатори върху обекта се четат или записват данни чрез радиосигнали.

19.02.2013

Свободен хардуер е термин, който се използва за хардуер, който позволява на потребителя да го използва, копира, изучава, променя и подобрява. Като термин се среща също и „Отворен хардуер“.

31.01.2013

GPS е акроним на Global Positioning System (Глобална система за позициониране), система създадена и контролирана от Министерство на отбраната на САЩ. Тя може да бъде използвана безплатно от всеки. Принципът на действие се базира на измерването на разстоянието от мястото, чиито координати търсим, до група спътници, чиито координати са точно определени и известни.

28.01.2013

Работната група Motion Pictures Experts Group (MPEG) е сформирана през 1988 г. от международните организации ISO (International Standards Organization) и IEC (International Electrotechnical Commission) с цел да се разработят методи и норми за съкращаване на цифровата информация на видеосигнала, което да позволи кодирането на източниците на телевизионните програми.

25.01.2013

54.4 47.8 22.9 – не, това не са числата от тотото, а числата от финансовия анализ на Apple. 54.5 млрд. долара приходи, 47.8 млн. продадени iPhone и 22.9 млн. продадени iPad – това е равносметката на Apple за последното тримесечие на 2012 г. Чистата печалба за компанията е 13.08 млрд. долара. За същия период през 2011 г. приходите на Apple възлизат на 46.33 млрд. долара.

15.01.2013

Gigabyte X11 е най-лекият ултрабук в света. За изработката му са използвали въглеродни влакна (карбон), като по този начин устройството тежи едва 975 грама. За пример, 11.6 инчовият MacBook Air произведен от Apple, тежи около 1080 грама.

26.12.2012

Мрежовото адресно транслиране (NAT) е метод за пренаписване на адресът-източник и/или дестинацията на IP пакетите, когато те преминават през едно NAT устройство. Тези устройства следят, записват и променят IP адреса-източник, адреса-дестинация, както и полето за проверка (checksum) вътре в IP хедърите.

12.12.2012

Ако обичате да слушате музика от своя мобилен телефон и не се отказвате от това дори на море или на ски в планината, то този калъф за GSM телефони е създаден само за вас.

29.11.2012

Съществува обширен набор от програми, който улеснява разработчиците на Web страници с различни нива на квалификация. Тези програми могат да бъдат систематизирани, както следва:

1. Програми за обработка на растерна графика
Функционалността им е насочена към -

  • сканиране на фотографии и тяхната обработка и корекции;
  • създаване на ефекти.
17.11.2012

В областта на информационните и телекомуникацинни технологии, виртуализацията e термин с широка употреба, който най-общо се отнася за ползване на компютърни ресурси за симулиране на реалните хардуер, операционни системи, платформи и др. Виртуализацията прави възможно стартирането на множество операционни системи и приложен софтуер на една хардуерна машина, при това едновременно позволява ефикасното използване на наличните ресурси. Чрез нея е възможно даден физически ресурс – сървър, обкновен компютър или краен терминал – да бъде разделен на виртуални такива, наречени виртуални машини. Благодарение на виртуализацията потребителите могат да консолидират физическите ресурси, да опростяват внедряването и управлението им и да намаляват нуждите от допълнителна енергия за захранване и охлаждане. Чрез виртуализацията се прекъсва обвързаността между операционната   система (OS) и подлежащия хардуер. Всички физически елементи на сървъра или персоналния компютър – дънна платка, процесор, памет и други – се интерпретират в софтуер. Това практически означава, че на една физическа машина могат едновременно да бъдат пуснати в действие няколко операционни системи, като всяка от тях да работи в рамките на своята отделена виртуална среда. Тази възможност позволява на организациите да разполагат с няколко версии на една операционна система или различни операционни системи, работещи по едно и също време на една компютърна система.

16.11.2012

Хитовата първа част от поредицата Max Payne, която преди години завладя геймърите вече е достъпна и за мобилни телефони като - Android и преносими устройства базирани на iOS.

31.10.2012

Всяка комуникационна мрежа се състои от различни типове устройства, изграждащи нейната архитектура. Тези устройства могат да бъдат пасивни и активни, за свързване на различни мрежови сегменти, за захранване и други. Те се различават по своята същност, параметри и функционалост.

21.10.2012

Всяка комуникационна мрежа се състои от различни типове устройства, изграждащи нейната архитектура. Тези устройства могат да бъдат пасивни и активни, за свързване на различни мрежови сегменти, за захранване и други. Те се различават по своята същност, параметри и функционалост.

16.10.2012

Дънната платка GA-P67A-UD7 е предназначена за процесорите на Intel от „i“ серията (i3, i5, i7). За да осигури бързодействието на системата тя използва някои от най-напредналите технологии на производителя Gigabyte.

07.10.2012

На провелото се в Китай изложение IDF 2012 компаниите Intel и Microsoft успяха да изненадат присъстващите с интересен хибрид между таблет и лаптоп с операционна система Windows 8. 

29.09.2012

Всяка комуникационна мрежа се състои от различни типове устройства, изграждащи нейната архитектура. Тези устройства могат да бъдат пасивни и активни, за свързване на различни мрежови сегменти, за захранване и други. Те се различават по своята същност, параметри и функционалост.

16.09.2012

Всяка комуникационна мрежа се състои от различни типове устройства, изграждащи нейната архитектура. Тези устройства могат да бъдат пасивни и активни, за свързване на различни мрежови сегменти, за захранване и други. Те се различават по своята същност, параметри и функционалност.

24.08.2012

Пасивните оптични мрежи (Passive Optical Networks - PON) са насочени към последната миля от комуникационната инфраструктура - между главната станция на доставчика на услугата и бизнес или жилищните райони.

08.08.2012

Защитните стени /Firewalls/ осигуряват физическа и логическа граница между вътрешната и външна страна на една мрежа. Първите защитни стени са били просто шлюзове между две мрежи без функции за IP пренасочване.

23.07.2012

Интернет порталите са сайтове, включващи различни ресурси и услуги, обединени в архитектура на няколко нива. "Електрона библиотека", разделена на различни тематически отдели, способни да включват в себе си количествени и качествени данни, анализи, графики и т.н., обновяването на които става в реално време.

18.07.2012

От доста години насам е популярно от процесорите да се „изстисква“ максимум производителност чрез овърклок. Това крие рискове, но може да доведе до значително повишаване на производителността, което и е крайната цел. Хардуерните компоненти са конструирани така, че да са способни да работят и при по-натоварен от номиналния режим. Възползвайки се от това, ще може да постигнете доста добри резултати в работата на компютъра.

12.07.2012

Linux е операционна система, при която важи правилото - всичко е файл. Много хора, потребители на компютърни системи и Интернет, считат Linux за "черен екран и писане на много команди". Това в голяма степен е така, но системата има своите предимства и хубави страни.

10.07.2012

Европейските стандарти са доброволни писмени споразумения, които установяват важни критерии за продукти, услуги и процеси. Стандартите осигуряват съответствието между продуктите и услугите с целите за тяхното предлагане, както и тяхната съпоставимост, и съвместимост.

05.07.2012

Мултимедийните възможности в Интернет се увеличават постоянно, така че е практически невъзможно производителите на браузъри да осигурят поддръжка за всички нови технологии.

24.06.2012

Специалните разузнавателни средства (СРС) са технически средства и различни оперативни способи, спомагащи за тяхното прилагане, използвани за изготвянето на веществени доказателства. Използването и прилагането на специалните разузнавателни средства става по установения законен ред и регламентирано с нормите на Наказателно - процесуалния кодекс и Закон за специалните разузнавателни средства.

24.06.2012

В областта на информационните и телекомуникацинни технологии, виртуализацията e термин с широка употреба, който най-общо се отнася за ползване на компютърни ресурси за симулиране на реалните хардуер, операционни системи, платформи и др. Виртуализацията прави възможно стартирането на множество операционни системи и приложен софтуер на една хардуерна машина, при това едновременно позволява ефикасното използване на наличните ресурси. 

11.06.2012

Живеем в свят на нови технологии и заобиколени от океан от информация. Интернет, телевизия, телефония, днес с тези неща е свикнало дори и пет годишно дете. Високите технологии са ни поднесени на чиния, в красиви форми и с размери да ги пъхнем в джоба си. Микрочипове интегрират в себе си милиони миниатюрни елементи, извършващи милиони операции за секунда или може би за милисекунда, това днес е просто ежедневие. Утрешният ден ще ни представи нанотехологиите и мрежите на бъдещето. Но от къде тръгва всичко това и знае ли го пет годишното дете?

11.06.2012

Интернет средата за комуникации е най-бързо развиващата се към днешна дата. Това пространство изчерпва своите адресни ресурси и става недостатъчното за милиардите потребители. Специалистите в областта на Интернет технологиите са уверени в необходимостта от преход към нова версия на протокола IP, а именно IPv6.

04.06.2012

В компютърните мрежи се използват IP адреси, за да се идентифицират мрежовите устройства. Всеки от поддържаните от даденото устройство мрежови интерфейси притежава уникален IP адрес. Всеки IP адрес се състои от две части – идентификатор на  мрежата, в която се намира устройството, и иднтификатор на конкретното устройство в тази мрежа.

10.05.2012

Съвременните мрежови операционни системи (NOS) позволяват на администраторите да управляват достъпа до ресурсите на грануларна основа. На всеки отделен потребител може да бьдат дадени точно позволенията, от които се нуждае. С помощта на файлови системи с висока сигурност позволенията могат да бъдат задавани не само за ресурси, до които се осъществява достъп по мрежата, а също и за ресурсите, до които се извършва достъп от самата локална машина.

10.05.2012

Избрах модела GA-M52LT-D3P, защото използва чипсет на nVidia. От личен опит знам, че чипсетите nVidia са изключително издръжливи и не са претенциозни към поддръжката. Това ги прави идеален избор за хората, които искат да максимизират дейността на компютъра си, като направят овърклок на определени елементи.

03.05.2012

Още през 1945г. понятието хипертекст е въведено като термин в областта на информационните и телекомуникационни технологии. През 60-те години на миналия век се появяват първите приложения, съдържащи хипертекстови връзки. През 1986 г. от световната стандартизационна организация (ISO) е утвърден универсален стандартизиран език за маркиране (Standardized Generalized Markup Language). Този език е предназначен за създаване на други езици за маркиране. Той определя допустимия набор тагове, атрибути, вътрешна структура на документа и др.

25.04.2012

Компютърните игри са едно от популярните занимания в днешно време. Хора от различни възрасти и с различни интереси се забавляват с тях. Също така те са и един от основните двигатели за развитие на съвременните технологии. Все по-мощни компютри са необходими, за да се играят новите игри, чиито графика и звук са толкова добри, че трудно може да се различи реалността от играта.  Причината игрите да са толкова популярни сред широк кръг от потребители е жанровото разнообразие.

16.04.2012

Език за хипертекстово маркиране - HTML (Hypertext Markup Language) е програмен език за описание на WEB-мрежови документи. С негова помощ се оформя съдържанието на  Интернет страниците и се определя какви конкретни елементи ще се имплементират на тях.

24.03.2012

Има много видове техника, при която съществуват скрити фабрични проблеми, незабележими за крайните потребители при закупуването й. Тези недостатъци се отстраняват в оторизиран сервиз по условията на предоставената гаранция или софтуерно чрез подходящи драйвери.

12.03.2012

На дънните платките на Asrock се гледа с недоверие, защото производителя не е сред пионерите в този бранш. Потребителите предпочитат  продуктите на Asus или Gigabyte, защото са утвърдени марки.  Въпреки това на дъната на Asrock небива да се гледа с недоверие. Моделът P67 Extreme 6 е поредното доказателство за това. Дъното е върхов модел за P67 серията и по нищо не отстъпва на дъната на другите производители.

10.03.2012

Живеем в свят на нови технологии и заобиколени от океан от информация. Интернет, телевизия, телефония, днес с тези неща е свикнало дори и пет годишно дете. Високите технологии са ни поднесени на чиния, в красиви форми и с размери да ги пъхнем в джоба си. Микрочипове интегрират в себе си милиони миниатюрни елементи, извършващи милиони операции за секунда или може би за милисекунда, това днес е просто ежедневие. Утрешният ден ще ни представи нанотехологиите и мрежите на бъдещето. Но от къде тръгва всичко това и знае ли го пет годишното дете?

08.03.2012

Протоколът Dynamic Host Control Protocol (DНСР) представлява стандарт, на базата на който автоматично се предоставят IР адреси на мрежови устройства, притежаващи DНСР клиентски софтуер. Използването на DНСР позволява централизирано управление на IР адреси, мрежови маски и други IР настройки, което значително улеснява поддръжката на локални и корпоративни ТСР/IР мрежи.

05.03.2012

Дънната платка представлява електронна печатна платка, която е основата на всяка компютърна система. На нея се интегрират функционални елементи като чипсет, компютърна памет, централен процесор и шини за връзка. Имплементирани са редица слотове за включване на периферни устройства, интерфейси и др. 

15.02.2012

Необходимост от закупуване на външен хард диск може да се появи, поради много фактори. Например, ако имате няколко хиляди снимки или сте меломан и имате голям архив музика. Всякакъв вид информация, която имате на компютъра, заема място и трябва да бъде съхранявана правилно. Външният хард диск е един от начините да запазите ценните данни.

08.02.2012

Принтерът е незаменима част от всеки офис. Все повече потребители имат нужда от него и в домашни условия. В предишна статия се опитах да опиша основните изисквания, на които трябва да отговаря един принтер. В тази ще опиша един конкретен модел, на който се спрях, защото е подходящ, както за дома така и за офиса.

06.02.2012

Виртуална частна мрежа (Virtual Private Network - VPN) е логическа мрежа с ограничен достъп, която е изградена на основата на системните ресурси на публична физическа мрежа. Това, което прави една мрежа “виртуално” частна са тунелите. Тунелирането представлява капсулиране на даден пакет от данни в друг пакет  и изпращаето му по преносната среда.

03.02.2012

Живеем в свят на нови технологии и заобиколени от океан от информация. Интернет, телевизия, телефония, днес с тези неща е свикнало дори и пет годишно дете. Високите технологии са ни поднесени на чиния, в красиви форми и с размери да ги пъхнем в джоба си. Микрочипове интегрират в себе си милиони миниатюрни елементи, извършващи милиони операции за секунда или може би за милисекунда, това днес е просто ежедневие. Утрешният ден ще ни представи нанотехологиите и мрежите на бъдещето. Но от къде тръгва всичко това и знае ли го пет годишното дете?

22.12.2011

Морзовият код е първия метод за пренос на информация посредством използването на предавател и приемник. В зората на телеграфната и радиотелеграфната техника се използва именно този начин за комуникация. Морзовият код е много надеждна техника за трансфер на информация.

22.12.2011

Cisco RV110W Wireless-N VPN е безжичен рутер, работещ в обхвата на 2,4 GHz и поддържащ b/g/n стандарти. Предназначен за домашна употреба и предимно за малък офис.

22.12.2011

Тази статия цели да улесни избора на принтер за офис нужди. Ще разгледам основните въпроси, чиито отговори са важни в избора на принтер за офис нужди.

22.12.2011

Голяма част от дънните платки с вграден видео чип на ATi Radeon създават проблем при работа с операционна система Windows – версии 2000, XP, 2003 SERVER, VISTA и др. Този проблем най-често се наблюдава при използването на лаптопи, защото там е наложително имплементирането на вградена видеокарта.

11.12.2011

До този момент дъната, поддържащи AMD процесори имат един сериозен недостатък - използват DDR2 RAM памет. Дъното M4A79T Deluxe е проектирано за работа с DDR3 RAM, чиято тактова честота достига до 1600 MHz.

11.12.2011

GA-G31M-S2L безспорно е една от най-добрите дънни платки от G31 сериите. GA-G31M-S2L поддържа Intel Core2Duo и Core2Quad процесори, които осигуряват добра производителност за мултимедийни приложения и всекидневна работа.

11.12.2011

С тази дънна платка имате удоволствието да използвате цялата мощност на новите AMD Phenom II X процесори. Това означава, че може да се екипирате с шест ядрен процесор с тактова честота 3,3 GHz.

05.12.2011

Дънна платка, която е масово достъпна и поддържа новите Core i5 и Core i7 процесори на Intel.  Целта на модела P55M Pro е да даде на потребителите възможността да имат добро дъно на приемлива цена.

03.12.2011

Ако някога сте имали манията да притежавате най-доброто, то X48TurboTwins-WiFi е това, което искате. X48 чипсетът безспорно е най-добрият за socket 775 Intel Core 2 процесори и осигурява максимално използване на ресурсите на компютъра.

03.12.2011

GA-EP45-UD3P представя революционна GIGABYTE Ultra Durable 3 технология, за намаляване температурата на системата и драстично подобряване на производителността. На базата на Intel P45 чипсет GA-EP45-UD3P предоставя рекордно бърза 1600MHz шина-FSB за Intel ® Core 2 ™ многоядрени процесори и поддържа двуканална DDR2 памет при скорост до 1366MHz.


picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19