logo
qucik
picture

Блог

06.05.2014

Sony се прощава с Vaio

Автор: iSupport_PV

Sony обяви предстоящата продажба на търпящия загуби бизнес с персонални компютри на токийския инвестиционен фонд Japan Indutrial Partners. Това може да стане причина за прекратяване на продажбите на бранда Vaio извън границите на Япония.
Новите собственици на Vaio създават отделна компания, която ще управлява бизнеса с персонални компютри, като според плановете в началото тя ще продава мобилни компютри само в Япония.
Корпорацията ще превърне и търпящото загуби подразделение за телевизори в дъщерно предприятие.
Sony осъществява тези мащабни промени във връзка с очакваните загуби от 110 млрд. йени (около 1,1 млрд. долара) за финансовата година, завършваща през март. Новата прогноза рязко се различава от направената през октомври, когато от компанията се надяваха да постигнат 30 млрд. йени печалба.
В резултат на тези реформи в Sony марката Vaio, появила се през 1996 г., по всяка вероятност ще изчезне от повечето пазари в близко бъдеще. Дали технологичната компания сама ще пусне продукти под марката Vaio, все още не е известно. В Sony е взето решение компанията да се съсредоточи върху производството на мобилни устройства, но все пак производството на таблети ще продължи.
От Sony не уточняват на каква стойност е продажбата на подразделението й за персонални компютри, но японският вестник Nikkei съобщава, че става дума за 40-50 млрд. йени и че Sony ще получи 5% дял в новата компания.
След като през пролетта на пазара бъде пусната новата линия персонални компютри, Sony ще прекрати тяхното производство и продажби, съобщават от корпорацията. Около 300 работници на Sony, включително и някои служители от подразделението за производство на телевизори, камери и компютри, ще се преместят в новата компания. Тя ще бъде разположена на мястото на сегашния център на Sony за персонални компютри в префектура Нагано.
Съобщението за продажбата на Vaio съвпада с обявяването на финансовите резултати на Sony за октомври - декември. Загубите на подразделението Mobile Products & Communications, отговарящо за персоналните компютри, са в размер на 12,6 млрд. йени, като продажбите са намалели значително. Въпреки това в сравнение със същия период на предишната година положението се е подобрило – тогава загубите на компанията са достигнали 21,3 млрд. йени.
Бизнесът с телевизори на Sony, който вече 10 години търпи загуби, ще бъде преобразуван в 100% дъщерно предприятие на корпорацията през юли 2014 г.

Източник: www.cio.bg

picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19