logo
qucik
picture

Блог

08.06.2014

Българин разработва технология за 3D звук в Microsoft

Автор: iSupport_PV

В момента, когато нова генерация от очила за виртуална реалност е на път към дебюта си на пазара, изследователите на Microsoft са изобретили нещо, което може да бъде перфектното допълнение към тях.
Те са намерили начин обикновените слушалки да създават илюзия за звук, идващ от определени точки в пространството. В комбинация с устройство за виртуална реалност като Oculus Rift, новата система може да бъде използвана, за пресъздава чувството, че звукът от обектите или героите във виртуалния свят идва от мястото, където се намират, пише Technology Review, цитиран от Фокус.
Изследователите на Microsoft наричат технологията 3D аудио. По проекта работи българинът Иван Ташев заедно с колегата си Дейвид Джонсън.
За да се постигне усещането за триизмерен звук, се прави триизмерен модел на главата на потребителя с помощта на 3D сензор на Kinеct. Моделът се използва за изчисляване на персонализиран филтър, който прави възможно слуховите рецептори да бъдат „излъгани“. След като веднъж бъде записан, филтърът може да се използва за различни видове устройства или софтуер, посочва българският инженер. По думите му технологията може да се намери приложение и при виртуална и добавена реалност.
За функционира, системата се нуждае от данни за позицията на слушалките, когато потребителят движи главата си и тези данни се събират от сензори за движение и наблюдаваща камера. Иван Ташев посочва, че в момента работи по подобряването на записващата система, за да я направи достатъчно бърза и плавна, така че всеки, който има Kinect камера да може да извърши процедурата вкъщи.

Източник: http://www.obekti.bg

picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19