logo
qucik
picture

Блог

05.03.2012

Елементи на дънната платка

Автор: rosen

Дънната платка представлява електронна печатна платка, която е основата на всяка компютърна система. На нея се интегрират функционални елементи като чипсет, компютърна памет, централен процесор и шини за връзка. Имплементирани са редица слотове за включване на периферни устройства, интерфейси и др.
Основни елементи:
Чипсет в компютърните системи означава "набор от специализирани чипове", имплементирани на дънната платка. В персоналните компютри терминът засяга често специфична група чипове - северен мост (Northbridge) и южен мост (Southbridge). Северният мост свързва процесора към основни високоскоростни устройства -  оперативна памет, графични контролери, a южният мост свързва по-бавната периферия -  PCI или ISA контролери, USB контролер, аудио интерфйс и др.
Централен процесор (Central Processing Unit - CPU) - това е "мозъка" на компютъра. Той декодира и изпълнява инструкциите от програмното осигуряване. Неговата работа е много отговорна и е свързана с извършване на множество операции за правилна и безпроблемна работа на компютърната система.
Компютърна памет - представлява физическо устройство или среда за съхранение на информация. Съществуват два типа компютърни памети, разграничавани по признака дали съхраняват данните след изключване на захранването им. Енергозависимите памети от тип RAM (Random Access Memory) - DRAM (Dynamic RAM), SRAM (Static RAM) служат за краткосрочно съхранение на оперативна информация и се характеризират с много къси времена на достъп за четене и запис. Енергонезависимата памет - флаш-памет, флопи, твърд диск, CD и други, съхранява записаната информация и след изключване на захранването. Такъв тип памет служи за относително дългосрочно съхранение на данните.
Шина за данни - това е бърз комуникационен канал за предаване на данни между устройствата на един компютър. Шината може да се използва само от едно устройство в даден момент. За управлението на ресурсите на шината се грижи специален контролер, чрез който входно-изходните устройства се свързват към нея.
Видеокарта - известна е също като графична платка, графична карта, видеоадаптер, графичен адаптер и т.н. В компютърните системи е устройство, което преобразува графичния образ, съхранен в паметта на компютъра, в подходяща форма за визуализиране на монитора.
Съвременните видеокарти изпълняват все по-сложни функции, допълващи простото формиране на изображението. Те имат вграден графичен процесор, който може да извършва допълнителна обработка, с цел намаляване натоварването на централния процесор. Например всички модерни видеокарти на производителите - Nvidia и Ati, извършват рендъринг на апаратно ниво. В днешни дни има тенденция видеокартата да върви с предварително предназначена за нея дънна платка, за да се подобри качеството й на работа и да се избегнат възможни проблеми от несъвместимост.


 picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19