logo
qucik
picture

Блог

25.04.2012

Гейминг

Автор: petar

Компютърните игри са едно от популярните занимания в днешно време. Хора от различни възрасти и с различни интереси се забавляват с тях. Също така те са и един от основните двигатели за развитие на съвременните технологии. Все по-мощни компютри са необходими за да се играят новите игри, чиито графика и звук са толкова добри, че трудно може да се различи реалността от играта. Причината игрите да са толкова популярни сред широк кръг от потребители е жанровото разнообразие.
Някои от основните жанрове игри може да бъдат систематизирани в:

3D Action Shooter – целта на този тип игри е да стреляш по „лошите” (или по добрите), за да стигнеш до края на играта. Този жанр е доста популярен, защото обхваща доста заглавия. В зависимост от гледната точка играта може да е от първо лице – FPS (First person shooter), когато гледате през очите на героя или TPS (Third Person Shooter), когато виждате героя в цял ръст.

Strategy – този жанр предлага гейминг в реално време, по ходове или City Building. При стратегиите в реално време геймърите играят един срещу друг (или срещу компютър), като целта им е да създадат армия и да победят другия. Обикновенно печели играча с по-бързи реакции в контрирането на опонента. При походовите стратегии, където играчите се редуват на ход, подобно на шахмат, от голямо значение е логическо мислене и планиране. В така наречените City Building игри целта е да управлявате града си, така че жителите да са доволни и да строите нови сгради и съоръжения.

RPG (Role Playing Game) – доста популярен и обхващащ голям брой заглавия жанр. В този тип игри, геймърът влиза в ролята на героя в съответния сценарии, като трябва да изпълнява поставените му задачи (quests), за да напредва в играта. Задачите са разнообразни и се изпълняват по различни начини – достигане до определено място в играта, разговор с някой, доставка на предмет до някъде, да победиш главния злодей и т.н.

Спортни – в този жанр влизат футболни срещи, различни видове състезания с коли и мотори, тенис и други видове спортове. Целта е да се състезавате и да побеждавате. Не чак толкова популярен, но имащ своите почитатели жанр, където бързите рефлекси за необходими.

Симулатори – един от най-атрактивните жанрове. Симулира се управлението на кола, самолет, хеликоптер, танк и всякакви други машини. Целите на играта може да са най-различни. Да завършиш първи в състезание, да достигнеш нужното място за определено време, да унищожиш базата на противника и т.н. Едно от големите удоволствия при играенето на симулатори е ползването на различни от клавиатура или мишка контролери. Докато при другите жанрове се играе предимно с тях, при симулаторите най-голямо е удоволствието, когато играете с волан, джойстик или джойпад.

MMO (Massive Multiplayer Online) – към настоящият момент това е най-популярния от всички типове игри. Тук се играе само multiplayer online и се изисква задължителна Интернет връзка. Целта на този жанр е хората да изследват и открият нови територии на виртуален свят, който е достъпен само online за различни играчи от цял свят, като взаимно си помагат или съревновават .

Всеки от описаните по-горе жанрове има множество разновидности. Това се получава от съчетанието на няколко стилови режима на игра, като - хорър, криминални загадки, логически пъезели, приключенски, спортни симулатори, Action RPG и т.н.
Голяма част от играчите обменят информация, знания и опит в геймърските форуми. Там се обсъждат определени нива на игрите, стратегии за преминаването им и др. Популярен български форум  е:

www.epsbg.com

Известни сайтове за гейминг са:

http://www.gamespot.com/

http://www.gamezone.com/

picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19