logo
qucik
picture

Блог

18.07.2012

Овърклок на процесор

Автор: petar

От доста години насам е популярно от процесорите да се „изстисква“ максимум производителност чрез овърклок. Това крие рискове, но може да доведе до значително повишаване на производителността, което и е крайната цел. Хардуерните компоненти са конструирани така, че да са способни да работят и при по-натоварен от номиналния режим. Възползвайки се от това, ще може да постигнете доста добри резултати в работата на компютъра.
Когато настроите компютъра си така, че процесорът му да работи на по-висока честота и евентуално волтаж, цялостната производителност се покачва драстично, което после може да се потвърди с множество тестове. За съжаление обаче не всички модели процесори се поддават на такива манипулации.
Скоростта, с която работи процесорът, се определя чрез умножаването на тактовата честота на системната шина (FSB) с множителя на процесора (CPU clock multiplier). Например при честота на системната шина - 200 MHz,  множителятл - 12.5,  резултатът е 200MHz x 12.5 – 2500MHz работна честота при номинално напрежение 1.25 V. В случай че желая да увелича тактовата честота на процесора , променям стойността на множителя от 12.5 на 13 и получавам “бонус” от +100 MHz, т.е. машината ми работи на 2600 МHz тактова честота. Това е възможно, ако процесора е с отключен множите. Това означава, че може да се променя стойността му. Другия вариант, ако множителя не е отключен е да се промени честотата на шината. Например от 200MHz променяме на 240MHz сега се получава честотна на процесора от 240MHz х 12.5 = 3000МHz. При такива малки промени на работната честота, в рамките на 15-20%, не е необходимо да се променя стойността на подаваното към процесора захранващо напрежение. При овърклокване на по-високи честоти е необходимо да се увеличи и захранващото напрежение. От своя страна, увеличаване на напрежението води до увеличаване на тока и съответно на мощността. При разсейването на по-голяма мощност върху процесора се повишава и температурата му. За да се сведе до минимум покачването на температурата могат да се предприемат следните стъпки:

-          Използване на качествена контактна паста между процесора и радиатора.

-          Използването на медни радиатори.

-          Добавяне на вентилатори в кутията на компютъра, там където е възможно.  

Когато се прави овърклок чрез повишаване на честотата на шината (FSB) е препоръчително да се добави и вентилатор върху радиатора на чипсета на дънната платка, защото и той се натоварва при увеличение на честотата на шината. Практиката показва, че при увеличението на честотата на процесора в рамките на 15–20 % от номиналната му, системата сработва стабилно и не е необходимо добавяне на вентилатори или други мерки.
Ето какво да направите, ако вследствие на неуспешен опит за овърклок машината откаже да стартира, да речем заради некоректно зададени параметри: при по-новите модели дънни платки BIOS ще се зареди автоматично, за да коригирате грешката при некоректно зададени настройки спрямо FSB честотата и/или множителя.
В противен случай ще се наложи да извадите CMOS батерията или да преместите съответния джъмпер (CLEAR CMOS) в единствената възможна алтернативна позиция – от пинове 1–2 на 2–3, след което да го върнете обратно на 1–2. Тази информация се намира в описанието на дъното.

picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19