logo
qucik
picture

Блог

31.01.2013

Какво е GPS?

Автор: petar

GPS е акроним на Global Positioning System (Глобална система за позициониране), система създадена и контролирана от Министерство на отбраната на САЩ. Тя може да бъде използвана безплатно от всеки. Принципът на действие се базира на измерването на разстоянието от мястото, чиито координати търсим, до група спътници, чиито координати са точно определени и известни. Разстоянието се пресмята на базата на времето за разпространение на радиосигнала от спътника до потребителя. Информацията бива предоставена от системата независимо от метеорологичните условия. 
Системата GPS е съставена от една мрежа от сателити, които обикалят около Земята и изпращат точна информация за местоположението си в космоса. Тези сигнали се прихващат от GPS устройства, като сателитните навигатори, които ги използват, за да изчислят с точност собственото си местоположение, евентуалната скорост на придвижване и часовото време.
GPS системата, често използвана преди всичко във военната сфера, е разработена от Министерството на отбраната на САЩ по време на Студената война като разузнавателен инструмент.
От началото на 80-те години GPS може да бъде безплатно използвана от всеки, който притежава GPS приемник. Въздушни и корабни компании, транспортни фирми и шофьори от целия свят използват GPS системата за проследяване на движението на транспортните средства и за изчисляване на най-краткия път до желаната дестинация.
Първата GPS система е създадена през 60-те години на 20 век, за да предостави на военноморския флот на САЩ точен инструмент за навигация в окените.
Тази система е разполагала с 5 сателита, чрез които корабите да сверяват всеки час точните си географски координати. Днес сателитните навигатори позволяват на шофьорите да определят точното си местоположение с точност до няколко метра, което е напълно достатъчно за пътната навигация. GPS устройствата за военната сфера са много по-прецизни и изчисляват с точност до няколко сантиметра.
Системата NAVSTAR GPS (Global Positioning System) на САЩ е единствената напълно оперативна глобална сателитна система за навигация (GNSS, Global Navigation Satellite System), която е в състояние да предостави услуга за гео-пространствено позициониране с глобално покритие. Европейският съюз разработва собствена GPS система, наречена Галилей, която тябва да влезе в действие тази година. Китай разполага с регионална система за навигация, която би могла да стане глобална, докато Русия подновява системата ГЛОНАСС (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система).

Източник: www.eprojetech.com

picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19