logo
qucik
picture

Блог

27.02.2013

RFID част 1

Автор: petar

Терминът Rfid означава радиочестотна идентификация (Radio Frequency  Identification) и представлява метод за автоматично идентифициране на обекти, при който от идентификатори върху обекта се четат или записват данни чрез радиосигнали.
Най-лесния начин да се обясни Rfid е да се представи като баркод, който е в състояние да обменя информация чрез радиочестота и да се обновява във времето.
Обменът на информация се извършва чрез антена за прочитането на дигиталния чип (наричан таг или транспондер), поставен върху обекта.
Тагът съдържа определено количество информация за обекта, на който е поставен (като например код, дата на произвоство, производител), която може да бъде статична или променяна във времето.
Тагът няма нужда от електрическо захранване за да работи. Благодарение на ефекта на магнитната индукция, когато попадне под влиянието на магнитното поле на антената, тагът е в състояние да събере малкото енергия, която му е необходима, за да предава на късо разстояние информацията, която съдържа.
Този тип таг се нарича “пасивен”. При необходимост от по-голяма мощност за предаване на дълго разстояние, тагът трябва да бъде захранен чрез източник на електроенергия, като батерия например. По този начин тагът става “активен”.
Сферите на приложение на Rfid технологията са много. Таговете се разпространяват бързо в сферата на индустриалното производство, логистиката и облеклото, но също така и в сферата на здравеопазването, публичната администрация, контрола на достъпа и др.

www.eprojetech.com

picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19