logo
qucik
picture

Блог

30.08.2013

MSM – универсална памет

Автор: petar

Прост процес осигуряващ намагнитване, разработен от израелски физици дава възможност за създаване на магнитни запаметяващи устройства, които не се нуждаят от постоянно магнити и позволяват размерите на един бит да се сведат до единична наночастица.
Според квантовата теория, освен заряд електроните имат и степен на вътрешна свобода, наречена спин, която определя техните магнитни свойства. Новата технология за немагнитна спинова памет (magnetless spin memory, MSM) се състои в пускане на ток през хирален материал (вид разпространени органични молекули) и селективно пренасяне на електрони за намагнитването на нанослоеве или наночастици, поясняват израелските учени от Hebrew University of Jerusalem. Описаната технология позволява да бъдат преодолени ограниченията, характерни за други типове магнитна памет и да се създават евтини и бързи запаметяващи устройства с висока плътност, които консумират значително по-малко енергия от съвременните решения. При това MSM е съвместима с методите за промишлено производство на интегрални схеми, което опростява внедряването и.  
Към момента вече са подготвени и тествани концептуални прототипи на MSM. С лицензирането на технологията и с привличането на средства за нейното усъвършенстване и комерсиализация се занимават Европейският университет и Научният институт Вайцман. Няколко инвестиционни фонда вече са проявили интерес към обещаващата технология.

източник: http://cio.bg

picture
 

 

Контакти

телефони:
02 / 478 6188, 0988 759166
Скайп: isupport.bg
Email: support@isupport.bg
Адрес: София-Изток, "Околовръстно шосе" №19